Αρχιτέκτονας Των Επιτυχιών
Το Όνομα Πάνος Μάρκοβιτς Είναι Στενά Και Άρρηκτα Συνδεδεμένο Με Τη Σύγχρονη Ιστορία Του ΑΠΟΕΛ Και Σημαίνει Πραγματικά Πάρα Πολλά. Τίτλοι Πρωταθλήματος, Κύπελλα, Μεγάλοι Ποδοσφαιριστές Και Άλλα Πολλά.
Σταθμός, Στην (Ποδοσφαιρική) Ιστορία Του ΑΠΟΕΛ Στάθηκε Χωρίς Αμφιβολία Το 1974. Τότε Που Το ΑΠΟΕΛ Έγινε Η Πρώτη Και Μοναδική Ομάδα Που Παρέμεινε Στην Α/ Εθνική (Μετά Από Αγώνες Μπαράζ), Ενώ Ένα Χρόνο Μετά, Η Ομάδα Μοντέλο Που Δημιούργησε Ο Πάνος Μάρκοβιτς Κατέκτησε Το Νταμπλ. Ο Έλληνας Τεχνικός, Που Είχε Μπει Στη Ναφθαλίνη Από Τη Χούντα Των Αθηνών, Ήταν Ο Προπονητής Που Προτάθηκε Στον ΑΠΟΕΛ, Από Τον Δημητρόπουλο, Τον Τότε Εκπρόσωπο Τύπου Της ΕΠΟ. Άνεργος Γαρ, Καθότι Οι Χουντικοί Έβαλαν Τον Μάρκοβιτς Στη «Μαύρη Λίστα» Και Αφού Τον Έδιωξαν Από Την Εθνική Ελλάδος Και Την Ποδοσφαιρική Ακαδημία Της Οποίας Ήταν Μέλος, Έκλεισαν Και Όλες Τις Πόρτες Εργοδότησής Του.
Κάτω Από Αυτές Τις Συνθήκες, Κατέστη Πιο Εύκολο Να Πει Το Ναι Ο «Δάσκαλος» (Αυτό Είναι Και Το Προσωνύμιο Που Τον Ακολουθεί Μέχρι Σήμερα), Αν Και Κάθε Άλλο Παρά Εύκολη Ήταν Η Συμφωνία Για Συνεργασία Με Τον Ελλαδίτη Τεχνικό. Η Οποία Κύπρος Σημειώστε, Δεν Ήταν Άγνωστη Στον Πάνο Μάρκοβιτς, «Πιο Παλιά Με Είχε Πλησιάσει Η Ανόρθωση, Με Τον Γιατρό Τον Ριρή», Ενώ Είχε Επισκεφτεί Το Νησί Με Τον Εθνικό, Όταν Στην Α/ Εθνική Αγωνιζόταν Ο Ολυμπιακός. Για Την Ιστορία Να Αναφέρουμε Πως Η Αντιπροσωπεία Του AΠΟΕΛ Στην Αθήνα, Αποτελείτο Από Τους Χάρη Παπαγεωργίου Και Ρίκκο Κωνσταντίνου, Ενώ Στην Προεδρία Της Ομάδας Ήταν Ο Αείμνηστος Μιχαλάκης Ζιβανάρης Που Επί Προεδρίας Του Πήρε Δύο Πρωταθλήματα (1973, 1986).
Τότε, Η Κατάσταση Στην Κύπρο, Τόσο Σε Αγωνιστικό Επίπεδο, Όσο Και Σε Θέματα Ε Γκαταστάσεων, Αλλά Και Γενικά Η Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα Δεν Ήταν Η Καλύτερη. Ερασιτεχνισμός 100%, Χωμάτινα Γήπεδα, Η Πολιτικοποίηση Στο Αποκορύφωμά Της Και… Τσουπ, Έρχεται Ο Μάρκοβιτς Και Μιλά Στους Ανθρώπους Του Αποελ Για Επαγγελματισμό! «Θα Βάλουμε Τις Βάσεις Για Επαγγελματισμό», Λέει Στον Αντιπρόεδρο Του Σωματείου, Μισιέλ Ιωσηφίδη, Όταν Μάλιστα Τους Είπε, «Θα Πληρώνουμε Την Κάθε Προπόνηση Με Πέντε Λίρες», Κοκάλωσαν Όλοι Στην Ομάδα. Στη Συνέχεια Φυσικά, Ο Πάνος Μάρκοβιτς Πήρε Σιγά-Σιγά Το Πράγμα Και Άρχισε Να Κτίζει Την Ομάδα Που Ο Ίδιος Ήθελε.
Από Την Παλιοσειρά Κράτησε Τη Σημαία Της Ομάδας, Τον Ανδρέα Στυλιανού, Τον Λεωνίδα Και Τον Στεφανή. Προώθησε Στην Ομάδα Τον Γιώργο Και Τον Νίκο Παντζιαρά, «Τον Νίκο, Μάλιστα Τον Έβαλα Σε Ένα Παιχνίδι, Ενώ Ήταν Δεν Ήταν Ακόμα 18 Χρονών, Με Κίνδυνο Να Φάω Ξύλο, Αφού Ο Κόσμος Δεν Τον Ήξερε», Τον Πετράκη Χατζηθωμά, Τον Τιμοθέου, Τον Τάκη Αντωνίου, Τον Άντρο Μιαμηλιώτη, Τον Μάρκου, Για Τον Οποίο Μάλιστα «Χρειάστηκε Να Τροποποιηθεί Το Καταστατικό Για Να Δικαιούται Να Αγωνιστεί, Αφού Στην Ομάδα Δικαίωμα Συμμετοχής Είχαν Μόνο Έλληνες Ποδοσφαιριστές». Από Το 1972, Μάλιστα Ο Πάνος Μάρκοβιτς, Καθιέρωσε Τα Πριμ Για Τις Νίκες (Εντός Και Εκτός Έδρας), Τις Ισοπαλίες, Αλλά Καθιέρωσε Και Τα Χρηματικά Πρόστιμα, Σε Περίπτωση Που Οι Ποδοσφαιριστές Παρεκτρέπονταν.
Αυτή Ήταν Η Ομάδα Που Το 1972 Άρχισε Να Δημιουργεί Ο Έλληνας Τεχνικός, Που Το Καλοκαίρι Του Επόμενου Χρόνου Έφτασε Στην Κατάκτηση Του Νταμπλ Και Με Την Επιστροφή Του Στην Κύπρο Το 1974, Μετά Την Τουρκική Εισβολή, Πήρε Μέρος Ανεπίσημα Στο Πρωτάθλημα Σκοράροντας 98 Γκολ!
Τα Γεγονότα Του 1974, Η Τουρκική Εισβολή, Ανάγκασαν Τον Πάνο Μάρκοβιτς -Όπως Και Πολλούς Άλλους- Να Επιβιβαστεί Στο Αεροπλάνο, «Σ’ Ένα Από Τα Τελευταία Αεροπλάνα Που Έφευγαν Από Το Νησί Και Το Οποίο Μάλιστα Μετέφερε Τραυματίες» Και Έφυγε Από Την Κύπρο. Σε Δύο Σχεδόν Χρόνια, Όμως, Ο «Δάσκαλος» Πρόλαβε Και Έδωσε Τόσα Πολλά Στους Γαλαζοκίτρινους, Που Θα Μείνουν Αξέχαστα. Αξέχαστες Έμειναν Και Στον Ίδιο Πολλές Στιγμές Που Έζησε Στην Κύπρο… «Τον Αποελ Τον Αγάπησα, Τον Έβαλα Στην Καρδιά Μου» Και Πώς Να Μην Τον Έβαζε Μετά Τα Όσα Έζησε Και Κατάφερε Με Την Ομάδα Ο Πάνος Μάρκοβιτς.
Ο Πάνος Μάρκοβιτς Γύρισε Ξανά Στο ΑΠΟΕΛ Το 1983 , Όταν Σε Μια Ακόμη Δύσκολη Περίοδο Ο Μιχαλάκης Ζιβανάρης Τον Κάλεσε Σαν Την Πιο Πειστική Λύση Για Να Βγάλει Την Ομάδα Από Το Τέλμα. Ο Μάρκοβιτς Έπιασε Αμέσως Δουλειά Και Φρόντισε Να Φτιάξει Την Υποδομή Της Ομάδας. Αρχάγγελος Και Προώθηση Νεαρών Παικτών. Έφερε Επίσης Τον Μεγάλο Ίαν Μουρς Και Οδήγησε Την Ομάδα Στην Κατάκτηση Του Κυπέλου Το 1984 (Με Πεζοπορικό 3-1). Συνέχισε Για Ακόμα Ένα Χρόνο Και Το 1985 Αποχώρησε. Η Δουλειά Όμως Του Πάνου Και Η Ομάδα Που Έφτιαξε Ξανά, Πήρε Την Επόμενη Περίοδο Τον Τίτλο (1985-86).Παίκτες Όπως Οι Γ. Ιωαννίδης , Δ. Κλεάνθους, Δ. Μισός , Γ. Ιωάννου Κ. Α. Επιλέγησαν Ή Και Καθιερώθηκαν Στο ΑΠΟΕΛ Από Το Πάνο Μάρκοβιτς.
ΈΡΓΟ ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ, Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ
Οι Τίτλοι, Τα Πρωταθλήματα Και Οι Αναμνήσεις, Δεν Ήταν Το Μόνο Καλό Που Έκανε Στον Αποελ, Ο «Δάσκαλος», Όπως Θα Αποδεικνυόταν Χρόνια Μετά. Ο Έλληνας Τεχνικός, Στις Αρχές Του 1970 Δημιούργησε Μια Ομάδα Που Ακόμα Και Σήμερα Θεωρείται Από Τις Καλύτερες Όλων Των Εποχών. Έβαλε Όμως Και Τις Βάσεις, Όπως Ήταν Και Οι Επιταγές Του Όταν Αναλάμβανε Την Ομάδα, Για Επαγγελματισμό. Το Μεγαλύτερο Καλό, Το Έκανε Με Τη Δημιουργία Του Αρχαγγέλου. Ο Χώρος Στην Περιοχή Υπήρχε Από Το 1971 Και Ο Μάρκοβιτς Εκείνο Που Έκανε Ήταν Να Τον Αξιοποιήσει. Μάλιστα, Κατά Γενική Παραδοχή, Οι Κερκίδες Οι Οποίες Υπάρχουν Μέχρι Σήμερα, Στήθηκαν Από Τον Πάνο Μάρκοβιτς, Από Το 1972! Όπως Έστησε Και Κάποια Άλλα Πράγματα Από Την Πρώτη Του Επίσκεψη, Το 1972, Άσχετα Αν Ο Χώρος Λειτούργησε Το 1982.
Μαζί Με Τον Αείμνηστο Γιόζεφ Κιούνσλερ Και Τον Ιβαν Γιοβάνοβιτς Αποτελούν Την «Αγία Τριάδα» Του ΑΠΟΕΛ Που Σφράγισε Καταλυτικά Την Τρισένδοξη Ιστορία Του ΑΠΟΕΛ Και Το Έκανε ΘΡΥΛΟ.
Ο Πάνος Μάρκοβιτς Βρίσκετε Πια Στο Πάνθεον Των Αθανάτων Του ΑΠΟΕΛ.
Σε ηλικία 87 ετών –(17.8.2012)
Επιμέλεια: apoel orange news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου