Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Η Ελλάδα για να προκριθεί πρέπει να γίνουν πολλά(Τακτική Ανάλυση)


Καταρχήν, θέλουμε να σημειώσουμε πως σαν σελίδα του ΑΠΟΕΛ, ενός συλλόγου εκ των πιο ιστορικών Ελληνικών συλλόγων, έχουμε ως υποχρέωση μας να ασχολούμαστε και να σχολιάζουμε για την Εθνική μας όταν αγωνίζεται σε βαθμό τουλάχιστον ισάξιο με εκείνον που κάνουμε για το ΑΠΟΕΛ.

Αυτό ως μια εισαγωγή σε αυτό το άρθρο στο οποίο θα ασχοληθούμε με το ποιες αλλαγές σε σχήμα, πρόσωπα και τακτικές μπορεί να κάνει ο Σάντος προκειμένου η Ελλάδα μας να νικήσει τους Γιαπωνέζους και να ανοίξει ο δρόμος προς τη πρόκριση.

Δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα να παρατάξει ο Σάντος ενδεκάδα με δύο προωθημένος(αμυντικογενές 4-4-2 με δύο αμυντικά χαφ) ή έστω ένα δεύτερο φορ πίσω από τον στράικερ(4-4-1-1) στο παιχνίδι με την Ιαπωνία.

Πιστεύουμε πως ο Μήτρογλου αν και ντεφορμέ και σαφώς επηρεασμένος από τους πολλούς τραυματισμούς μπορεί να κάνει τη διαφορά επειδή είναι παίκτης κλάσης και οι παίκτες κλάσεις συνήθως δίνουν απαντήσεις στα κρίσιμα παιχνίδια.

Δίπλα του ή πίσω του θα είχε θέση ο Σαλπιγγίδης, ένας παίκτες που είναι πάντα κινητικός με το να ανοίγει χώρους για τους συμπαίκτες του, ενώ έρχεται και πίσω να αμυνθεί και πρεσάρει έντονα τους αντιπάλους,
Τον Γκέκα δεν θα θέλαμε να τον δούμε καθώς αν και πρόσφερε πολλά στην Εθνική μας, δεν μπορεί πλέον το παιδί...

Στα άκρα της μεσαίας γραμμής τώρα, ο Φετφατζίδης είναι η πιο λογική επιλογή για τα δεξία, καθώς ο Έλληνας μεσοεπιθετικός είναι σε φόρμα τελευταίως, και το απέδειξε και στα φιλικά πριν το Μουντιάλ. Επιπλέον, οι Ιάπωνες φημίζονται για την τεχνική και τη διεισδυτικότητα τους, με παίκτες παγκοσμίου κλάσης όπως ο Καγκάβα και ο Κεισούκε Χόντα. Με τον "Φέτφα" θα μπορέσουμε να τους αντιμετωπίσουμε και σε αυτό τον τομέα.

Αριστερά η θέση εκτός απροόπτου θα πάει στον Σαμαρά. Αν και δεν αρέσει σε πολλούς, η λύση Σαμαρά είναι μια σίγουρη λύση καθώς μιλάμε για παίκτη που παίζει βασικός για χρόνια στη Σέλτικ, σε επίπεδο Champions League και μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω αν και μερικές φορές του λείπει η ταχύτητα στο ένας-εναντίον-ενός και η διεισδυτικότητα. Υπάρχει και η λύση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου αλλά τη θεωρούμε αρκετά απομακρυσμένη..

Στο κέντρο το πιθανότερο και το πιο σωστό κατά την άποψη μας είναι να ξεκινήσουμε με ένα αμυντικογενές χαφ και ένα άλλο πιο δημιουργικό.
Οι επιλογές για το αμυντικογενές χαφ είναι αυτές των Μανιάτη, Κατσουράνη, Ταχτσίδη και Τζιόλη...
Ο Κατσουράνης προέρχεται από πολύ κακό ματς με τη Κολομβία, ενώ ο Τζιόλης δεν φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη του Σάντος σε αυτό το Μουντιάλ... Ο Ταχτσίδης αν και καλός παίκτης, ούτε αυτός αναμένεται να χρησιμοποιηθεί καθώς ο Σάντος περισσότερο για λύση ανάγκης για τη θέση του σέντερ μπακ τον πήρε στην αποστολή.
Ο Μανιάτης πιθανότατα θα πάρει θέση εκεί, καθώς προέρχεται από μία όχι και τόσο κακή εμφάνιση, σε αντίθεση με τον Κατσουράνη, και με τα τρεξίματα του και το πάθος του θα μπορέσει να σταματήσει τους γρήγορους και κινητικούς Ιάπωνες.

Για τη θέση του δημιουργικού χαφ υπάρχει ο Κονέ που προέρχεται από μια θαυμάσια εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο με τη Κολομβία/Ένας παίκτης αρκετά κινητικός, δραστήριος, δημιουργικός με δυνατό σουτ. Υπάρχει επίσης και ο μεγάλος αρχηγός Καραγκούνης που όταν παίζει, παίζει με τη ψυχή όλων των Ελλήνων και παλεύει σαν λιοντάρι μέχρι τελικής πτώσεως. Ο Ανδρέας Σάμαρης περισσότερο για εμπειρίες πήγε στο Μουντιάλ, καθώς τον προορίζουν για αντικαταστάτη τον παλιών, Καραγκούνη, Κατσουράνη στο μέλλον, πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα θα αγωνιστεί...
Με αυτά τα δεδομένα, βασικός αναμένεται να ξεκινήσει ο Παναγιώτης Κονέ και ο μεγάλος αρχηγός θα μπει αλλαγή ξεκούραστος για να κρατήσει το νικηφόρο σκορ(αυτό ελπίζουμε τουλάχιστον) ή στη χειρότερη περίπτωση να σκοράρει το νικηφόρο γκολ, όπως με τη Ρωσία στο Euro 2012.

Όσον αφορά τα ακραία μπακ, ο Τοροσίδης ξεκινάει οπωσδήποτε στα δεξιά μόνο και μόνο για τις σέντρες-μισό γκολ που μπορεί να δώσει.
Στα αριστερά καλό θα ήταν να κάτσει στον πάγκο τον Ιωσήφ Χολέβας μετά την αποκαρδιωτική του εμφάνιση κόντρα στη Κολομβία. Τη θέση του άνετα μπορεί να πάρει ο μαχητικός και αξιόπιστος Τζαβέλλας.

Για το κέντρο της άμυνας και τη θέση του τερματοφύλακα οι αξιόπιστες λύσεις είναι μετρημένες και δεν μπορεί να βάλει πίεση κάποιος από τους αναπληρωματικούς σε κάποιον από τους βασικούς για να κινδυνέψει η θέση του. Καλοί οι Μόρας και Βύντρα για το κέντρο της άμυνας, αλλά και οι δύο είναι αργοί και θα δεινοπαθήσουν κόντρα στους γρήγορους Ιάπωνες. Οι Μανωλάς και Παπασταθόπουλος έχουν και τη ταχύτητα αλλά και την εμπειρία σε ψηλό επίπεδο για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε τέτοιου είδους ματς.

Τη θέση κάτω από τα δοκάρια αναμένεται να πάρει ο Ορέστης Καρνέζης και ελπίζουμε να ξαναβρεί τον καλό του εαυτό που είχε σε όλη τη διάρκεια των προκριματικών.

Κλειδί για την επιτυχία της Ελλάδας είναι οι γρήγορες επιστροφές από τους παίκτες που παίζουν στο χώρο του κέντρου για να κλείσουν τους διαδρόμους στις γρήγορες Ιαπωνικές αντεπιθέσεις.

Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει το κατά πόσο η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί τη διαφορά ύψους μεταξύ των Ελλήνων και των Γιαπωνέζων, με παίκτες όπως τον Σαμαρά, τον Μήτρογλου, τον Μανωλά και τον Παπασταθόπουλο που μπορούν να κάνουν τη ζημιά στους Γιαπωνέζους, κυρίως στις στημένες φάσεις.
Η Εθνική της ΚΟΠ στον φιλικό αγώνα που έδωσε εναντίον στο αντιπροσοπευτικό συγκρότημα της Ιαπωνίας υπερίσχυσε στον αέρα έναντι των Ασιατών και αυτός ήταν ίσως ο σημαντικότερος λόγος γιατί το σκορ έμεινε στο τιμητικό 1-0 για εκείνους.

Τέλος, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η Εθνική μας χωρίς πάθος δεν πάει πουθενά! Δεν νοείται σε τελική φάση Μουντιάλ οι περισσότεροι παίκτες από το κέντρο-μπροστά να παίζουν περπατητοί και να πρέπει να ανταλλάξουν τα χαφ 15-20 πάσες για να περάσουν το κέντρο!

Επιμέλεια: APOEL Orange News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου