Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Aνάλυση Προπονητών -( Προπονητές Που Προτάθηκαν )



Aνάλυση προπονητών ποδόσφαιρου



Άγγελος Αναστασιάδης 
Προπονητής που του αρέσει γενικά η πειθαρχεία τόσο εντός όσο και εκτός των γραμμών.
Πάντα στηρίζει τους παίχτες του ακόμα και παίρνοντας συχνά την ευθηνή της απόδοσής τους.
Οι ομάδες του αρέσκονται στο έντονο αλλά ορθολογικό pressing και χάριν της δυνατής προσωπικότητας του καταφέρνει να μένουν  πιστές στο προπονητικό του πλάνο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην άμυνα.
Συνήθως χρησιμοποίει το 4-2-3-1 με κάποιες παραλλαγές του (4-3-3,4-1-2-3-) ενώ στην άμυνα είναι πιστός στο 4-4-2.
Θέλει να παίζει ποδόσφαιρο κατοχής ασχέτως αντίπαλου και αυτό είναι ένα μειονέκτημα του. Ένα άλλο του μειονέκτημα είναι και οι πολλές αλλαγές θέσεων που πραγματοποιεί κατά την διάρκεια ενός αγώνα απαιτώντας συχνά στους παίχτες του να παίζουν σε πολλές θέσεις (χωρίς αυτό να είναι λάθος γιατί απαιτητέ από την σύγχρονη προπονητική) χωρίς όμως την κατάλληλη προετοιμασία για αυτό.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι ομάδες του δεν αποδίδουν άμεσα αλλά μόνο μετά από μερικά παιχνίδια όχι μέχρι δηλαδή να φορμαριστούν οι παίχτες αλλά μέχρι να προσαρμοστούν στις νέες του απαιτήσεις.
Βασικό του μείον είναι η προετοιμασία της ομάδας καθώς δεν τα πηγαίνει καλά σε αυτόν τον τομέα από την άλλη όμως έχει master στην ψυχολογική προετοιμασία των παιχτών και στο κοουτσάρισα τους μέσα στο παιχνίδι καθώς μπορεί να διαβάσει επιτυχημένα τον αντίπαλο.
Οι ομάδες του πάντα κρατούν κοντά τις γραμμές τους έχουν όμως αργή και μονοδιάστατη ανάπτυξη.
Είναι άνθρωπος των επικινδύνων απόστολων και συχνά οι διοίκησεις των ομάδων που κινδυνεύουν καταφεύγουν σε αυτών, όχι για πολύ όμως γιατί μετά έρχεται το καλοκαίρι και όπως προείπα εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν.
Βαθιά θρησκευόμενος καταφεύγει πάντα στον πνευματικό του πριν αποφασίσει πια ομάδα θα αναλάβει.

+ Πειθαρχία (εντος-εκτός)                                            - καλοκαιρινή προετοιμασία
+ Ψυχολογική προετημασια παιχτών                               -εμμονή σε ένα τύπο ανάπτυξης
+Διάβασμα αντιπαλου, προετημασια ομάδας σε αυτό.


Μαρίνος Ουζουνίδης.
Ένας προπονητής με standard προδιαγραφές γύρω στο μέτριο.
Καλή προετοιμασία το καλοκαίρι και πριν τον αγώνα όμως μέσα σε αυτόν μειονεκτεί καθώς έχει αργές αντιδράσεις.
Οι ομάδες του έχουν συχνά ορθή τακτική προσέγγιση του αγώνα και μεγάλο πάθος καθώς επίσης επιθυμεί να κυριαρχεί στον άξονα.
Μειονεκτεί στο transition game ακόμα και αν έχει κλέψει μπάλα καθώς έχει αργή και αναποτελεσματική ανάπτυξη.
Αν και αρέσκετε συχνά να περιμένει τον αντίπαλο δίνοντας του χώρο (κυρίως με ισχυρότερες ομάδες αλλά και συχνότερα) οι αντεπιθέσεις που θέλει να παίζουν οι ομάδες του διενεργούνται σε λάθος χρόνο λόγο κακής τακτικής ανάπτυξης.
Παίζει το μοδάτο 4-2-3-1 και συνήθως με γρήγορους επιθετικούς και σπάνια με target man.
Στα εκτός έδρας χρεισημοποιει συχνότερα τρεις χαφ στο κέντρο που μπορούν να έχουν και αμυντικές ικανότητες καθώς επίσης δείχνει να προτιμάει την προσαρμοσμένη άμυνα.
Σε γενικές γραμμές είναι πολύ κάλος στον πινάκα αλλά λόγο της εμμονής του να δίνει χρόνο σε αυτόν οι ομάδες του συχνά κολλούν στην ισοπαλία (ένα αποτέλεσμα που τον χαρακτηρίζει) κατατάσσοντας στους προπονητές που δύσκολα χάνουν αλλά και δύσκολα κερδίζουν.

+Σωστή προετοιμασία                                            -αργές αντιδράσεις στον αγώνα
+Ορθή τακτική προσέγγιση αντίπαλου                   -transition game
                                                                               -αναποτελεσματικός



Héctor Raúl Cúper

Τι να πρωτοπεί κάνεις για τον σκληροτράχηλο αργεντινό προπονητή;
Μόνο και να κοιτάξεις τις ομάδες που έχει προπονήσει και τους παίχτες θα καταλάβει.
Αυτά όμως στο παρελθόν καθώς φαίνεται πως η προπονητική τον έχει προσπεράσει.
Λάτρης του 4-4-2 σπάνια το αλλάζει (και με βαριά κάρδια) οι ομάδες του έχουν ή μάλλον είχαν φαντασία στην επίθεση και σθένος στην άμυνα (σκληρό στοπέρ γαρ στα νιάτα του).
Άριστη τακτική προσέγγιση επί χάρτου και σωστή ανάπτυξη στις γραμμές με σωστή προετοιμασία είναι το τρίπτυχο που τον χαρακτηρίζει.
Όμως πλέον το ποδόσφαιρο δεν είναι  ασκήσεις επί χάρτου έχει  εξελίχθη και απαιτεί μεγάλη προσαρμοστικότητα ανά αντίπαλο και ευελιξία σκέψεις.
Κάτι που πλέον ή δεν θέλει ή δεν μπορεί να έχει.
Σκληρός προπονητής απαιτεί πειθαρχία παντού ακόμα και από τις διοικήσεις.
Θέλει να είναι το πρώτο βιολί και λόγο της εγωκεντρικότητας του συχνά έρχεται σε κόντρες με παίχτες που έχουν ισχυρή προσωπικότητα.
Βασικό του μείον η ξεροκεφαλιά του και η εμμονή του να δίνει χρόνο ακόμα και σε λάθος αποφάσεις που αργότερα τον εκθέτουν.
Θέλει η ομάδα του να έχει γρήγορη σκέψη και απαιτεί να έχει τον πρώτο λόγο στις μεταγραφές έχοντας πλέον τώρα πια τον ρολό manager και όχι coach ή trainer .
Αγοράζει παίχτες κυρίως βάσει εμπειρίας και όχι βάσει δυνατοτήτων ή χαρακτηριστικών.
Δυστυχώς ένας καταξιωμένος προπονητής που έχει γαντζωθεί στο παρελθόν του και έχει καθίσει στις δάφνες του.  ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΣ.

+πειθαρχία                                                                   -ξεροκέφαλος
+τακτική                                                                        -ξεπερασμένος
                                                                                       -manager όχι coach

Γιώργος Δώνης

Ένας από τους καλυτέρους νέους προπονητές, με έργο όμως σε μικρές ομάδες που δεν απαιτούν πρωταθλητισμό κάτω από την πίεση του οποίου λυγίζει.
Λάτρης του αγγλικού ποδοσφαίρου και για αυτό δεν αποχωρίζετε ποτέ το 4-4-2 …….σε ρόμβο. Η μόνη του παραχώρηση το ασύμμετρο 4-4-2 και σπάνια σε ευθεία.
Σε δεύτερη μοίρα το πιο μοντέρνο 4-3-3 χωρίς όμως καθαρόαιμα εξτρεμ και με χρήση δεκαριού (τώρα πώς να το πεις αυτό 4-3-3 αλλά έτσι είναι στο μυαλό του).
Λάτρης της τακτικής αυτής (4-4-2) χωρίς όμως να την εφαρμόζει στο 100% γιατί οι ομάδες του δεν παίζουν σε όλο το πλάτος του γηπέδου όπως αυτή απαιτεί.
Αρέσκεται σε αλχημείες παιχτών επί χάρτου που συχνά αλλάζουν επί χόρτου που επί της ουσίας και εκ των πραγμάτων μεταφράζεται ελευθέρα σε έλλειψη τακτικής ταυτότητας επί των γραμμών , μια και αποδειγμένα οι ομάδες του είναι πιο ευέλικτες σε αυτό από ότι πραγματικά οι περιστάσεις απαιτούν.
Συχνά φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτόν μια και η εγωκεντρικότατα του τον κατατάσσει στο μυαλό του έναν από τους κορυφαίους τακτικά προπονητές.
Θέλει να παίζει πάντα επιθετικά ανεβάζοντας συνέχεια τα μπακ και στον αμυντικό τομέα εφαρμόζει το ισπανικό (!!!) μοντέλο που θέλει τις ομάδες να αμύνονται έχοντας την κατοχή της μπάλας.
Οι ομάδες του πάντα προσφέρουν θέαμα τόσο μπροστά όσο και πίσω και αυτό οφείλεται στο γεγονός του ότι είναι τόσο κολλημένος στα συστήματα ασχέτως αν εφαρμόζονται με παίχτες που έχουν λάθος χαρακτηρίστηκα για αυτά.
Έχει όμως τόσο ισχυρή προσωπικότητα που στο τέλος επιβάλλει να κάνει αυτός την ομάδα και όχι οι παίχτες αυτόν συχνά όμως εις βάρος των αποτελεσμάτων.

+ανάδειξη παιχτών   (δουλεύει πολύ με μικρούς)          -αγωνιστική ταυτότητα
+μετρ της τακτικής θεωρίας                                                -περίεργες προσαρμογές τακτικής
+ποδόσφαιρο κατοχής                                                         -ξερόλας
+προσφέρει θέαμα                                                               -εγωκεντρικός
                                                                                                  -λυγίζει στην πίεση


Σάκης Τσιώλης
Ένας πραγματικά πολύ εργατικός προπονητής που με συνεχή δουλειά ,με σκοπό την βελτίωση της ομάδας δουλεύοντας τα δυνατά της σημεία ,αφήνει έργο σε όποια ομάδα έχει εργαστεί.
Εφαρμόζει κυριότερα το 4-2-3-1 έχοντας σαν χαρακτηριστικό το δυνατό άξονα και γρήγορους μεσοεπιθετικούς για να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους.
Σπάνια αλλάζει την ενδεκάδα του εκτός εάν έχει τιμωρίες ή τραυματισμούς με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός βασικού κορμού που γνωρίζει πολύ καλά ο ένας τον άλλο.
Άλλωστε αυτό είναι και το ένα από τα τρία κύρια χαρακτηριστικά των ομάδων που προπονεί ,η επίτευξη τερμάτων μέσω των πολλών συνεργασιών και όχι ατομικών ενεργειών.
Τα άλλα δύο είναι, η ταχύτητα, και η καλή τεχνική.
Είναι γενικά συνεργάσιμος και σπάνια δημιουργεί εσωτερικές τριβές με την διοίκηση είναι όμως επίμονος σε θέματα μεταγραφών και δεν διστάζει να επικοινωνήσει την δυσαρέσκεια του σε αυτό τον τομέα.
Είναι ακριβοδίκαιος με το σύνολο που τον περιβάλει και ειλικρινής, ένας τζέντλεμαν των γηπέδων.
Το κυριότερο μείον του είναι ότι είναι προπονητής ψυχολογίας και αν ένα ματς του στραβώσει άσχημα θολώνει και δύσκολα με τις αλλαγές του το γυρνά.


+Ακριβοδίκαιος                                                                -ζητά μεταγραφές επίμονα
+Εργατικός                                                                            -προπονητής ψυχολογίας
+Συνεργάσιμος
+Σωστή ταχτική ανάπτυξη.

Επιμέλεια: apoel orange news 



(Ευχαριστίες για την βοήθεια στους  Chris Au Manutd και dimitris papademis)



2 σχόλια:

  1. Πολύ καλό άρθρο για να ενημερώσετε τον κόσμο. ΜΠΡΑΒΟ σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εμμμμ
    Συνήθως χρησιμοποίει το 4-2-3-1 με κάποιες παραλλαγές του (4-3-3,4-1-2-3-1) ενώ στην άμυνα είναι πιστός στο 4-4-2.

    πως παιζει 4-1-2-3-1? βαλλει 12 και σικκιμε? κατα τα αλλα εν καλη προσπαθεια αλλα λιγο biased σε καποια θεματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή